Али Исабаев/Ali Issabayev

Страна : Казахстан / Kazakhstan

Кинорежиссер, кинооператор, сценарист, монтажер, продюсер

Исабаев Али Аблайевич — казахстанский кинорежиссер, кинооператор, сценарист, монтажер и продюсер. Родился 1 мая 1994 года в г. Алматы, Республика Казахстан.

В 2017 году открыл в Казахстане ТОО «Киношкола Али Исабаева» и стал ее директором. Целью киношколы стала подготовка молодых и талантливых режиссеров, операторов, сценаристов, монтажеров и продюсеров. В том же году начал руководить мастерской режиссеров, операторов кино и ТВ», где читает лекции по режиссуре, операторскому искусству, сценарному мастерству, монтажу и продюсированию.

В 2018 году окончил с отличием Казахскую национальную академию искусств им. Т. Жургенова, факультет «Кино и ТВ» по специальности «Операторское искусство», академическая степень «Бакалавр Искусства», квалификация «Оператор кино и ТВ». (Мастерская Г.Л. Ройтмана, Н.Г. Баянова).

В настоящее время снимает фильмы как режиссер, оператор-постановщик, автор сценария, монтажер и продюсер, а также руководит мастерской режиссеров, операторов кино и ТВ в ТОО «Киношкола Али Исабаева».

Награды:

2017 — Победитель III Республиканской студенческой предметной олимпиады по специальности 5B041200 «Операторское искусство», 3 место, г. Алматы, Казахстан.

Участие в международных кинофестивалях:

2017 — к/ф «Не кусай свои губы» — участник X Международного фестиваля короткометражного кино «Corti a Ponte» — международный конкурс, г. Падуя, Италия.

2016 — к/ф «Не кусай свои губы» — участник VI Международного кинофестиваля студенческих фильмов и киношкол «Бастау» — международный конкурс, г. Алматы, Казахстан.

Фильмография:

2018 — к/ф Дневник дочери — автор сценария, оператор-постановщик, продюсер

2017 — к/ф L’amour, L’amour! — режиссер-постановщик, автор сценария, оператор-постановщик, монтажер

2016 — д/ф Маргарита Соловьева — режиссер-постановщик, автор сценария, оператор-постановщик, монтажер

2016 — к/ф Слепой мальчик — оператор-постановщик

2016 — к/ф Мой ласковый и нежный зверь — режиссер-постановщик, автор сценария, оператор-постановщик, монтажер

2016 — д/ф Есмухан Обаев — режиссер-постановщик, автор сценария, оператор-постановщик, монтажер

2016 — к/ф Бумеранг — оператор-постановщик

2016 — к/ф Легкое дыхание — оператор-постановщик

2016 — к/ф Секрет — оператор-постановщик, монтажер

2015 — к/ф Без слов — оператор-постановщик, монтажер

2015 — к/ф Не кусай свои губы — оператор-постановщик


Film director, director of photography, screenwriter, editor, producer

Ali Issabayev — Kazakh film director, director of photography, screenwriter, editor and producer. Was born on May 1, 1994 in Almaty, Republic of Kazakhstan.

In 2017, he opened Ali Issabayev Film School LLP in Kazakhstan and became its director. The aim of the film school was to train young and talented film directors, director of photography, screenwriters, editors and producers. In the same year he began to manage a head of workshop for directors, film and TV operators, where he lectures on directing, cinematography, screenwriting, editing and production.

In 2018 he graduated with honors from the Kazakh National Academy of Arts T. Zhurgenova, Faculty of «Cinema and TV» with a degree in «Cinematography», academic degree «Bachelor of Arts», qualification «Cinema and TV Cameramen». (Workshop of G.L. Roitman, N.G. Bayanov).

Currently, he makes films as a film director, director of photography, scriptwriter, editor and producer, and also runs a head of workshop for directors, film and TV operators at Ali Isabaev Film School LLP.

Awards:

2017 — Winner of the III Republican student subject Olympiad in the specialty 5B041200 «Cinematography», 3rd place, Almaty, Kazakhstan.

Participation in international film festivals:

2017 — Don’t bite your lips — participant of the X International festival of short films «Corti a Ponte» — international competition, Padua, Italy.

2016 — Don’t bite your lips — participant of the VI International film festival of student films and film schools «Bastau» — international competition, Almaty, Kazakhstan.

Filmography:

2018 — Daughter’s Diary — screenwriter, director of photography, producer

2017 — L’amour, L’amour! — film director, screenwriter, director of photography, editor

2016 — Margarita Solovieva — film director, screenwriter, director of photography, editor

2016 — Blind Boy — director of photography

2016 — My Sweet and Tender Beast — film director, screenwriter, director of photography

2016 — Esmukhan Obaev — film director, screenwriter, director of photography, editor

2016 — Boomerang — director of photography

2016 — Light Breathing — director of photography

2016 — Secret — director of photography, editor

2015 — Without words — director of photography, editor

2015 — Don’t bite your lips — director of photography